En egen uteplats i en vacker trädgård är en anledning till att skaffa hus för många. Här kan du dricka ditt kaffe i lugn och ro medan barnen leker. En uteplats är också ett utmärkt projekt att göra själv. Den enklaste varianten byggs på betongplintar av slipade plankor som sedan ytbehandlas. För den som vill isolera, exempelvis inför en kommande inglasning, kan cellplast vara ett bra alternativ.

Fundera över placeringen av uteplatsen – den ska vara lättillgänglig från kök eller vardagsrum, funktionell och mysig. Placeringen påverkas också av solen – vill du ha morgon eller kvällssol? Tänk också på belysningen redan från början och ta in elektriker som ordnar med välplacerade uttag vid behov.

Att kombinera uteplatsen med ett utekök eller en murad grill är ett måste för den som vill njuta av grillkvällar utomhus. För den som verkligen vill lyxa till det är ett spabad eller en badtunna pricken över i:et. Slutligen återstår endast möbleringen, det finns ett stort utbud av utemöbler att välja mellan. Tänk bara på att skydda möblemanget under vintern så håller det länge.

Inglasning förlänger sommaren

Sommaren i Sverige är kort och intensiv. Därför väljer många att glasa in hela eller delar av sin balkong eller uteplats. En inglasning innebär att uteplatsen kan användas betydligt längre in på hösten och tidigt på våren. Genom att kombinera inglasningen med en kamin eller öppen spis förhöjs både temperaturen och mysfaktorn ytterligare.

För den som vill glasa in finns många olika alternativ när det kommer till material och utförande. Ett vinterbonat uterum kan användas året om men är betydligt med kostsamt. Det är viktigt att välja glasmaterial av bra kvalitet på både väggar och tak för att rummet ska bli snyggt och isolerat. Anlita gärna ett företag som kan hjälpa dig med monteringen, inglasning berättigar vanligtvis till ROT-avdrag på arbetskostnaden. Det är också viktigt att inte glömma bort att inglasningar ofta kräver bygglov då det i lagens mening är en tillbyggnad.