Att måla eller tapetsera om hemma är det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet att ge bostaden ett ansiktslyft. Länge var trenden vita väggar men på senare år har också andra kulörer och färgglada tapeter kommit in i modebilden.

Olika kulörer passar olika rum

Olika färger ger olika känslor. En ljusare färg kan skapa upplevelsen av att rummet är större och luftigare medan mörkare och murrigare färgsättningar kan kännas ombonade och hemtrevliga. Färgerna ska samspela med både möblemanget och hur rummet används. Till exempel har blåa och gröna nyanser lugnande effekt som passar bra i sovrummet medan rött snarare är upplivande. Eftersom det finns så många färger att välja mellan idag är det bra att alltid köpa med sig färgprover i små burkar. På det här sättet kan du se hur färgen ser ut på plats genom att måla en provyta. Det är inte säkert att färgen ser ut som den gör på färgkartan i butiken när den väl kommer upp på väggarna hemma!

Tapeter i ropet igen

Tapeter har åter blivit trendiga och variationen är oändlig. Tapeter passar i alla utrymmen men precis som det är med färger är det bra att beställa en provbit först för att testa på plats. För den som vågar kan stormönstrade och färgglada tapeter vara ett riktigt statement som blåser liv i ett annars vardagligt rum! Ibland kan en fondvägg räcka för den som inte vill gå all in.

Gör själv – eller anlita proffs

Det går att både måla och tapetsera hemma med gott resultat men det kräver både tid och rätt utrustning. För den som är ovan att tapetsera kan det vara svårt att mönsterpassa och få tapeterna absolut släta. Därför är det ingen dum idé att ta in offerter från målerifirmor inför arbetet. Ibland är det inte så dyrt som man tror och du slipper köpa in utrustningen själv.