Golv är viktiga för helhetsintrycket i ett hem. Samtidigt ska golvet utstå mycket slitage, speciellt i de rum där vi vistas ofta. Det finns idag ett stort utbud av material i flera olika prisklasser. Här finns information om de vanligaste golvmaterialen och deras för- och nackdelar.

Trä och parkett

Massiva trägolv är gedigna och väldigt tåliga. Plankor i träslag som ek, björk och valnöt kan slipas många gånger om. Massiva trägolv behöver behandlas med exempelvis vax, olja eller såpa för att stå emot väta och hålla sig fina. Nackdelen med massiva trägolv, eller plankgolv som de också kallas, är att de kan vara lite svåra att lägga. Här krävs hantverkskunskap! Parkett är enklare att lägga och är också väldigt tåliga. Parkett har oftast mekaniska fogar som gör att de smidigt klickar i varandra. Beroende på tjocklek kan de också slipas vid behov. Trä- och träparkett passar i de flesta rum och känns varmt och skönt under fötterna. Trägolv passar däremot inte alls bra i badrum eller andra våtrum.

Laminatgolv

Laminatgolv består av sammanpressade träfibrer och en yta av plast. Det här innebär att de kommer i många utföranden då det är plastytan som bestämmer hur golvet ser ut. Laminat läggs ofta på samma sätt som parkett och är slittåligt. Det tål också väta betydligt bättre än trägolv. Nackdelen är att laminatgolv inte kan slipas – när det börjar se slitet ut behöver det bytas helt och hållet.

Klinkers och sten

Klinkers och sten håller oerhört länge och står emot väta. Däremot är dessa golv riktigt kalla utan golvvärme. Klinkers och stengolv passar bra i både hallar, kök och badrum och finns i en mängd olika utföranden.

Plast och vinyl

Plast och vinyl går att få i en mängd olika färger och mönster. Dessa golv tillverkas av lite olika material men har gemensamt att de är tåliga, ganska mjuka och bra ljuddämpare. De står också emot väta bra och är därför bra alternativ i kök.