Att handla byggvaror har traditionellt inneburit en eller flera resor med släpvagn eller paketbil till närmsta byggvaruhandel. Men idag finns det ett enormt utbud av byggvaror och byggmaterial online. Den stora fördelen med att handla online är att det finns möjlighet till hemleverans. Det är också enklare att jämföra priser och utbud än det var tidigare.

Tips när du handlar byggvaror online

Det viktigaste att tänka på när du handlar byggvaror online är att mäta ordentligt så att du köper rätt längd och mängd varor. Om du till exempel ska handla tapeter är det alltid bra att ta minst en extra rulle utöver det du tror dig behöva för att inte riskera att ha för lite om du räknat fel eller misslyckas med en våd. Det samma gäller naturligtvis allt som är måttbeställt. Det går alldeles utmärkt att beställa exempelvis måttbeställda kök via nätet, men en felmätning kan vara ödesdiger och dyr. Den rutinerade nätshopparen ska därför investera i en bra tumstock. En annan god vana är att alltid jämföra priser både för varorna i sig och för frakten mellan de olika leverantörer som finns. Det kan skilja många hundralappar.

När det gäller färg och tapeter lönar det sig alltid att först beställa provbitar och provburkar. På det här sättet kan du testa färgen i rätt ljus och miljö innan du bestämmer dig. Att bara titta på färgprover och bilder på nätet räcker oftast inte för att ge en bra bild av hur färgen kommer att se ut hemma hos dig.

En nackdel med nätshopping är att det inte är lika lätt att få stöttning och råd som det är på plats på en byggvaruhandel. Vid minsta tveksamhet är det därför bra att ringa eller chatta med representanter för nätbutiken. Inga frågor är för dumma och kan vara bra hjälp på vägen.